Baby en Kindergids

Onze Meest Recente Posts

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s. Het kan erg vervelend zijn voor zowel de baby als de ouders. Gelukkig zijn er verschillende manieren om eczeem op de babyhuid te behandelen en te voorkomen. In dit artikel zullen we enkele tips en adviezen delen over hoe je het beste kunt omgaan met eczeem op de babyhuid.

Wat is eczeem?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die gepaard gaat met jeuk, roodheid en zwelling. Het kan voorkomen op verschillende delen van het lichaam, waaronder de babyhuid. Eczeem bij baby’s wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren, zoals allergenen en irriterende stoffen.

Symptomen van eczeem bij baby’s

De symptomen van eczeem bij baby’s kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn:

 • Rode, droge en schilferige huid
 • Jeuk en krabben
 • Huiduitslag, vaak in de vorm van kleine bultjes
 • Verdikte huid op de aangetaste gebieden
 • Ontstoken huid met vochtige blaasjes

Hoe om te gaan met eczeem op de babyhuid

Als je baby last heeft van eczeem, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de symptomen te verlichten en de huid te verzorgen:

 1. Hydrateer de huid regelmatig: Gebruik een milde, ongeparfumeerde moisturizer om de huid van je baby gehydrateerd te houden. Breng de moisturizer aan na het baden en meerdere keren per dag, vooral op de droge plekken.
 2. Vermijd irriterende stoffen: Probeer het gebruik van irriterende stoffen, zoals geparfumeerde zeep, wasmiddel en synthetische kleding, te vermijden. Kies in plaats daarvan voor milde, hypoallergene producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid.
 3. Houd de nagels kort: Knip regelmatig de nagels van je baby om te voorkomen dat hij/zij de huid openkrabt en infecties veroorzaakt.
 4. Gebruik zachte materialen: Kies voor kleding en beddengoed gemaakt van zachte, ademende materialen zoals katoen. Vermijd wol en synthetische stoffen, omdat deze de huid kunnen irriteren.
 5. Baden op de juiste manier: Gebruik lauw water en milde, ongeparfumeerde zeep om je baby te wassen. Vermijd te lang baden en dep de huid voorzichtig droog in plaats van te wrijven.
 6. Overweeg medicinale crèmes: In sommige gevallen kan de arts een medicinale crème voorschrijven om de symptomen van eczeem te verminderen. Volg altijd de instructies van de arts en gebruik de crème zoals voorgeschreven.
 7. Consulteer een arts: Als de symptomen van eczeem aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een arts kan de juiste diagnose stellen en een passende behandeling aanbevelen.

Preventie van eczeem bij baby’s

Hoewel eczeem niet altijd te voorkomen is, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico op eczeem bij je baby te verminderen:

 • Houd de huid van je baby gehydrateerd: Regelmatig hydrateren van de huid kan helpen om eczeem te voorkomen. Gebruik een milde moisturizer die geschikt is voor de gevoelige babyhuid.
 • Vermijd allergenen: Probeer blootstelling aan bekende allergenen, zoals huisstofmijt, pollen en huisdieren, te vermijden. Houd de omgeving van je baby schoon en stofvrij.
 • Voorkom oververhitting: Zorg ervoor dat je baby niet te warm gekleed is en vermijd oververhitte kamers. Oververhitting kan de symptomen van eczeem verergeren.
 • Let op voeding: In sommige gevallen kan voeding een rol spelen bij het ontstaan van eczeem. Als je borstvoeding geeft, let dan op je eigen dieet. Als je flesvoeding geeft, overleg dan met een arts over de juiste voeding voor je baby.

Door deze tips en adviezen op te volgen, kun je de symptomen van eczeem op de babyhuid verminderen en de huid van je baby gezond en comfortabel houden. Vergeet niet om altijd een arts te raadplegen als je twijfelt of als de symptomen aanhouden of verergeren.

Laatste Posts

Zijn er vragen

Lo

Overige